Η επίδραση των βιβλίων στην ανάπτυξη των παιδιών

   Υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν, χωρίς να διαβάσουν κάθε μέρα έστω κάποιες σελίδες από ένα βιβλίο. Υπάρχουν και άνθρωποι, που δε μπορούν να διαβάσουν βιβλίο, ούτε περιοδικό-όπως λένε πολλοί απ’ αυτούς. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Έχουν κάτι διαφορετικό αυτοί που διαβάζουν βιβλία, κάνουν κάτι διαφορετικό;

Αυτό σχετίζεται με τον άνθρωπο!

   Έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του καθενός, με τα ενδιαφέροντα του, με τις κλίσεις του. Υπάρχουν ενασχολήσεις- είτε επαγγελματικές είτε hobby- που απαιτούν γνώσεις, εξειδίκευση, συνεχή μάθηση. Υπάρχουν ωστόσο και ενασχολήσεις, που θέλουν απλά ένα ελεύθερο πνεύμα, που δε βασίζεται σε γνώσεις ή κανόνες.

   Η ανάγνωση βιβλίων όμως, σχετίζεται και με το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε κάποιος. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες, άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στα βιβλία σε μικρή ηλικία, να διαβάζουν βιβλία και σαν μεγάλοι. Μάλιστα, σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί, διαπιστώθηκε ότι, ακόμα και το να βρίσκονται απλά βιβλία στο οπτικό πεδίο του παιδιού, το βοηθάει στην εξοικείωση του αργότερα με τα βιβλία. Είναι σαφώς μια όμορφη εικόνα και γίνεται ιδιαίτερη ανάμνηση, η ανάγνωση παραμυθιών για τα μικρά παιδιά. Δεν είναι όμως υποχρέωση. Αν διαβάζετε στα παιδιά σας βιβλία και παραμύθια, για να γίνουν ‘‘καλοί’’ μαθητές, σκεφτείτε ότι μπορεί να πετύχετε και το αντίθετο. Τα παιδιά δεν είναι ανόητα, καταλαβαίνουν πότε κάποιος θέλει να περάσει πραγματικό χρόνο μαζί τους και πότε πράττει επί σκοπού.

   Ακόμη, άνθρωποι των οποίων το περιβάλλον τους «υποτιμούσε» την αξία των βιβλίων, δε θέλησαν να διαβάσουν ούτε μια σελίδα. Φανταστείτε, εσείς οι ίδιοι να μεγαλώνατε σε ένα περιβάλλον όπου τα βιβλία θεωρούνταν ‘άχρηστα’, ‘τζάμπα έξοδα’, ‘φλυαρίες’ και ένα σορό άλλα… θα θέλατε να ασχοληθείτε με τα βιβλία;;; Όλα αυτά βέβαια δεν είναι απόλυτα. Παντού υπάρχουν και εξαιρέσεις!!!

Για τους γονείς μικρών παιδιών

   Κάντε τα βιβλία μέρος της καθημερινότητας των παιδιών σας. Δεν είναι απαραίτητο να διαβάζετε κάθε μέρα μια ντουζίνα παραμύθια. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα-παιχνίδι με τα παραμύθια.

   Για παράδειγμα, θα μπορούσατε, για παιδιά ενός έτους και μεγαλύτερα, να δημιουργούσατε ένα χώρο ανάγνωσης. Αυτό τον χώρο θα μπορούσατε να τον διακοσμήσετε μόνιμα ή κάθε φορά που θα διαβάζετε βιβλία, έχοντας συγκεκριμένα αντικείμενα μαζί σας. Έτσι, μια κουβέρτα, ένα αγαπημένο αρκουδάκι ή ό, τι άλλο έχετε, θα κάνουν το χώρο αυτό ‘μαγικό’. Η ρουτίνα αυτή μπορεί να καθιερωθεί είτε το πρωί είτε το βράδυ πριν τον ύπνο. Ό, τι και αν επιλέξετε να κάνετε, να το κάνετε με την ελεύθερη βούληση σας και όχι με σκοπό!!!! Γιατί να ξέρετε πως, ακόμη και η επαφή μαζί τους τα βοηθάει, για το μέλλον τους και για την ενασχόληση αργότερα με τα βιβλία. Δε χρειάζεται να έχουν αναγνώσει εκατοντάδες βιβλία για να πάρουν τα οφέλη από αυτά.

   Επίσης, πλέον τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν αντίστοιχα, τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά να διαχειριστούν διάφορα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, όπως ζήλια, θυμό, επιθετικότητα, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αδέρφια, φιλία, κλπ. Τα βιβλία είναι ένα εργαλείο, μέσω του οποίου μπορούν τα παιδιά, να οικειοποιηθούν δύσκολες έννοιες και δεξιότητες. Τέλος, τα βιβλία δείχνουν πως, κανείς δεν είναι μόνος και μια δυσκολία μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους! Να ακούνε και κάποιοι γονείς!!!!!

Την επόμενη φορά που θα βαρεθείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας, σκεφτείτε όσα αναφέραμε παραπάνω!

0
Feed