Συχνές ερωτήσεις

Εσείς ρωτάτε, η ψυχολόγος Δανάη Χατζίδου σάς απαντά!

1

Ντρέπομαι να ανοιχτώ και να μιλήσω σε έναν ψυχολόγο.

Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο είναι καλό να συμπίπτει, χρονικά, με τη θέληση ενός ανθρώπου να ανοιχτεί και να μιλήσει. Δεν αποτελεί υποχρέωση. Αποτελεί ελεύθερη επιλογή -με εξαίρεση κάποιες ειδικές περιπτώσεις- κάποιου, όταν νιώσει έτοιμος, να μοιραστεί όσα τον προβληματίζουν. Ακόμη, θα μπορούσατε να κάνετε κάποια αρχική συνεδρία με τον/την ψυχολόγο που έχετε επιλέξει και να παρατηρήσετε πώς νιώθετε. Ενδέχεται ο/η συγκεκριμένος/η ψυχολόγος να μην είναι κατάλληλος για εσάς ή να μη σας ταιριάζει η προσέγγιση που ακολουθεί.

2

Φοβάμαι πως, αν ακούσει ένας ψυχολόγος όσα σκέφτομαι, θα σχηματίσει άσχημη γνώμη για εμένα.

Η δουλειά του ψυχολόγου δεν είναι να κρίνει όσους έρχονται να τον επισκεφθούν. Η δουλειά μου είναι να ακούω, να κατανοώ και να στηρίζω το θεραπευόμενο, να ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι των σκέψεών του, που θα τον οδηγήσει αργότερα να πάρει τις αποφάσεις εκείνες, που κρίνει ότι είναι οι καταλληλότερες για τη ζωή του.

3

Πόσο κοστίζει η συνεδρία;

Το κόστος της συνεδρίας εξαρτάται από το είδος της συνεδρίας. Αν, για παράδειγμα, είναι ατομική θεραπεία, θεραπεία ζεύγους ή συμβουλευτική παιδιών.

4

Πόσος χρόνος χρειάζεται, για να λύσω ό,τι με απασχολεί;

Η χρονική διάρκεια των συνεδριών, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, ποικίλλει. Εξαρτάται, σε γενικές γραμμές, από το ζήτημα το οποίο φέρνει κάποιος στον/ην ψυχολόγο -πόσο σοβαρό και άμεσο είναι, τη δέσμευσή του στην προσπάθεια αυτή, καθώς και από τη συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι συνεδρίες.

5

Πόση ώρα διαρκεί η συνεδρία;

Η διάρκεια της συνεδρίας ποικίλλει και εξαρτάται από το αν είναι ατομική συνεδρία, συνεδρία ζεύγους/οικογένειας ή συνεδρία με παιδί. Εξαρτάται, καθώς ο χρόνος που απαιτείται σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικός. Σε γενικές γραμμές, η ατομική συνεδρία που πραγματοποιώ εγώ είναι 50’-60’, η συνεδρία ζεύγους 75’-90’ και η συνεδρία με παιδιά είναι 45’-50’.

6

Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα συνεδριών;

Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται, από κοινού, με το θεραπευόμενο και τον ψυχολόγο. Μαζί αποφασίζουμε κάθε πότε θα πραγματοποιούνται οι συνεδρίες. Καλό είναι, η συχνότητα να παραμένει συστηματική.

7

Θέλω να ξεκινήσω, αλλά οικονομικά δεν τα βγάζω πέρα.

Αν το έχετε αποφασίσει πως θέλετε να ξεκινήσετε συνεδρίες με ψυχολόγο και πως είστε έτοιμος/ή να δουλέψετε για να λύσετε ό,τι σας απασχολεί, τότε μια επικοινωνία με τον/την ψυχολόγο που θα επιλέξετε, ενδεχομένως, σας δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα. Πολλές φορές προτείνουμε κάποιες λύσεις πάνω στο ζήτημα αυτό, ώστε να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές.

8

Σε ένα χωρισμό, πρέπει το παιδί να επισκεφθεί οπωσδήποτε ψυχολόγο;

Η επίσκεψη του παιδιού σε έναν ψυχολόγο δεν κρίνεται κατ’ επείγουσα μετά το χωρισμό των γονιών του. Ωστόσο, η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει όλες τις πλευρές, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει και να μπορέσουν να συνεχίσουν, αρμονικά, τις ζωές τους. Το παιδί έχει ανάγκη να κατανοήσει τι είναι αυτό που έχει συμβεί και γιατί, πλέον, οι γονείς δε μένουν μαζί.

9

Πραγματοποιούνται online συνεδρίες;

Πραγματοποιούνται on line συνεδρίες κανονικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο, δεν πραγματοποιούνται online συνεδρίες με παιδιά.

10

Πρέπει να ξέρω συγκεκριμένα τι με απασχολεί, πριν ξεκινήσω συνεδρίες;

Για να ξεκινήσει κάποιος συνεδρίες δε χρειάζεται να ξέρει, ακριβώς, τι είναι αυτό που τον απασχολεί. Μαζί θα ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που σας απασχολεί!

11

Στις συνεδρίες μόνο μιλάμε;

Ανάλογα με την προσέγγιση που ακολουθεί ο κάθε ψυχολόγος αλλά και την εκπάιδευση που έχει λάβει. Στο γραφείο μου, πέρα από τη λεκτική έκφραση των βιωμάτων και συναισθημάτων, ο ασθενής έχει την ευκαιρία να εκφραστεί και με άλλους τρόπους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ατομικών εργασιών ή/και διάφορων εργαλείων που υπάρχουν στο χώρο, πολλά από τα οποία μπορούν να δοθούν πλέον και online.

12

Γιατί να κάνω online συνεδρίες;

Οι διαδικτυακές συνεδρίες βοηθούν με πολλούς τρόπους. Αρχικά, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που δε μπορεί να μεταβεί στο χώρο του ψυχολόγου, να πραγματοποιήσει τις συνεδρίες του και από τον δικό του προσωπικό χώρο. Ακόμη, κάποιος που θέλει να ξεκινήσει με έναν συγκεκριμένο ψυχολόγο, αλλά βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος, όπως άλλη πόλη ή άλλη χώρα, έχει πλέον τη δυνατότητα της διαδικτυακής συνεδρίας. Επιπρόσθετα, στις μικρές πόλεις, πολλοί θέλουν να ξεκινήσουν συνεδρίες με έναν ψυχολόγο, αλλά φοβούνται πως αν μαθευτεί θα γίνουν αντικείμενο σχολιασμού και έτσι επιλέγουν να μη ξεκινήσουν καθόλου. Πλέον, με τις διαδικτυακές συνεδρίες, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει συνεδρίες χωρίς το φόβο αν θα τον δει κάποιος και έτσι να γίνει αντικείμενο σχολιασμού. Σε όλο αυτό, ας μην ξεχνάμε πως είτε online είτε δια ζώσης συνεδρίες, ό, τι μοιράζεται ο θεραπευόμενος με το θεραπευτή μένει αποκλειστικά και μόνο στις συνεδρίες τους πέραν κάποιων εξαιρετικών περιπτώσεων όπου μπαίνουν ανώτεροι παράγοντες.

13

Ξεκινώντας συνεδρίες με έναν ψυχολόγο, δε θα αντιμετωπίσω ποτέ ξανά πρόβλημα στο μέλλον;

Ξεκινώντας συνεδρίες με έναν ψυχολόγο, δε σημαίνει πως δε θα αντιμετωπίσετε ξανά κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Το σημαντικότερο, σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πως θα μάθετε να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις που προκύπτουν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να επωφελείστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα μάθετε να βρίσκετε τις κατάλληλες λύσεις για εσάς ανά πάσα στιγμή. Ουσιαστικά, θα αναπτύξετε στρατηγικές και μηχανισμούς, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να επηρεάζεστε όσο το δυνατόν λιγότερο κάθε φορά που κάτι προκύπτει.

14

Πώς μπορώ να ξέρω, αν θα είναι ο κατάλληλος για μένα, ο θεραπευτής που θα διαλέξω;

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, σαν πρώτο βήμα, είναι να ρίξετε μια ματιά στο βιογραφικό και την προσέγγιση που ακολουθεί ο συγκεκριμένος θεραπευτής που έχετε διαλέξει. Στη συνέχεια, θα βρείτε την απάντηση στο ερώτημα αυτό, αφού πρώτα θα έχετε πραγματοποιήσει κάποιες συνεδρίες μαζί του. Έχει να κάνει με την αίσθηση που αποκομίζετε στις συνεδρίες. Αν για παράδειγμα, νίωθετε άνετα να εκφραστείτε με το συγκεκριμένο θεραπευτή, τότε μάλλον η επιλογή σας ήταν καλή. Αν από την άλλη, νίωθετε πολύ αμήχανα και ότι σας κατακρίνει σε κάθε σας κουβέντα ή ότι είναι ''απών'' όταν του μιλάτε, τότε μάλλον ο συγκεκριμένος θεραπευτής δεν ταιρίαζει σε σας. Σε όποια περίπτωση, μόνο μετά από κάποιες συνεδρίες θα μπορέσετε να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αυτό.

15

Είναι εύκολη διαδικασία, η διαδικασία της ψυχοθεραπείας;

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι μια διαδικασία, που θέλει ειλικρίνεια και προσωπική ενδοσκόπηση από την πλευρά του θεραπευομένου. Αυτό σημαίνει, ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριών, θα έρθετε αντιμέτωποι με τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματα σας. Θα επαναφέρετε στη μνήμη, ανεξίτηλες εμπειρίες που ''έγραψαν''  στο μυαλό και την πορεία της ζωής σας. Όλα αυτά θα εμπεριέχουν τόσο όμορφα όσο και λιγότερο όμορφα συναισθήματα. Στο τέλος όμως, θα έχετε καταφέρει, όλα αυτά μαζί να λειτουργούν με έναν τρόπο που είναι ωφέλιμος για εσάς.