Πώς επικοινωνούμε στους άλλους αυτό που θέλουμε να πούμε;

Κατά καιρούς, πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να δώσουν έναν ορισμό στη λέξη επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι, το εργαλείο εκείνο, μέσω του οποίου, μεταφέρουμε στους άλλους τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Αυτό στο οποίο, οι περισσότεροι συμφωνούν είναι ότι, από τη μια πλευρά, υπάρχει ο πομπός, που στέλνει το μήνυμα και από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο δέκτης, που δέχεται το μήνυμα, που μετέφερε, αρχικά, ο πομπός. Έτσι λοιπόν, για να υπάρξει επικοινωνία χρειάζεται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα. Πέρα από τον πομπό και το δέκτη, στην επικοινωνία βρίσκουμε το μήνυμα, το μέσο, την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση. Η κωδικοποίηση και η αποκωδικοποίηση του μηνύματος είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της επικοινωνίας, αφού είναι και εκείνα που θα καθορίσουν την μετέπειτα εξέλιξη της επικοινωνίας καθώς επίσης και την αντίδραση των δύο πλευρών -πομπού και δέκτη.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ο πομπός είναι αυτός, που θα κωδικοποιήσει το μήνυμα, που θέλει να μεταφέρει. Η κωδικοποίηση σχετίζεται με το, πώς ο πομπός μεταφέρει το μήνυμα.  Έχει να κάνει με τον τόνο της φωνής, με τη χροιά, με το ύφος, με τις λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν, κλπ. Η αποκωδικοποίηση από την άλλη, σχετίζεται με την αντιληπτική ικανότητα του άλλου. Με τον όρο αυτό εννοούμε, τον τρόπο με τον οποίο ο δέκτης ερμηνεύει το μήνυμα που μόλις έλαβε. Οι δεξιότητες που χρειάζονται τόσο για την κωδικοποίηση όσο και για την αποκωδικοποίηση, είναι δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν εξίσου και ο πομπός και ο δέκτης. Αυτό συμβαίνει γιατί, σε μια συζήτηση και οι δύο πλευρές αναλαμβάνουν το ρόλο του πομπού και του δέκτη εναλλάξ, καθώς προχωρά η επικοινωνία.

Γιατί όμως χρειαζόμαστε την επικοινωνία?

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον από τη φύση του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, κανείς δε μπορεί να ζει μόνος του. Θέλει να επικοινωνεί με τους άλλους γύρω του και να αναπτύσσει σχέσεις μαζί τους. Θέλει να δημιουργεί δεσμούς με τους ανθρώπους. Έχει την ανάγκη από κατανόηση. Έχει την ανάγκη της αποδοχής από τους άλλους. Χρειάζεται να μοιράζεται τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του και ό, τι τον προβληματίζει. Η επικοινωνία λοιπόν, είναι αυτή που γίνεται αρωγός προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που, η επικοινωνία δε σταματά ποτέ. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην επικοινωνεί κάποιος, όταν σε ένα χώρο βρίσκονται δύο τουλάχιστον άτομα. Γίνεται άραγε αυτό?

Ακόμη και αν δε μιλάμε με κάποιον, επικοινωνούμε!

Η επικοινωνία δεν είναι μόνο λεκτική. Υπάρχει και η μη λεκτική επικοινωνία. Με τον όρο μη λεκτική επικοινωνία εννοούμε την επικοινωνία, που πραγματοποιείται χωρίς να χρησιμοποιούνται λέξεις. Σε αυτό το είδος επικοινωνίας, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι χειρονομίες, η στάση του σώματος ακόμα και η σιωπή. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει κάποιος απέναντι μας και δε μας μιλάει καθόλου όμως, πιάνει συνέχεια το κεφάλι του σφιχτά και ξεφυσάει, τότε μας μεταφέρει το μήνυμα πως, κάτι σοβαρό του συμβαίνει και ίσως βρίσκεται σε σύγχυση. Επίσης, μεταφέρει το μήνυμα πως μάλλον, βρίσκεται σε ένταση, έχει εκνευρισμό και ενδεχομένως είναι σε αδιέξοδο και θέλει βοήθεια.

Αντίστοιχα και η σιωπή, μεταφέρει μηνύματα. Φανταστείτε δύο άτομα να βρίσκονται στον ίδιο χώρο χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους. Κάποιος γρήγορα θα σκεφτόταν ότι, αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν επικοινωνούν. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, αυτοί οι δύο άνθρωποι επικοινωνούν. Μέσα από τη σιωπή τους, μπορεί να μεταφέρουν το μήνυμα της αμηχανίας. Μεταφέρουν ίσως, το μήνυμα της άρνησης να επικοινωνήσουν λεκτικά. Τέλος, ενδέχεται να μεταφέρουν το μήνυμα του κενού συναισθήματος για τον άνθρωπο που έχουν απέναντι τους ή την οργή τους.

Ποιό είναι αυτό το μήνυμα και τί συναίσθημα θέλει να μεταφέρει, είναι κάτι που γνωρίζει μόνο ο πομπός του. Εμείς μπορούμε μόνο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως, τα μη λεκτικά μηνύματα είναι και τα πιο αληθινά! Αυτό συμβαίνει καθώς, τα μη λεκτικά μηνύματα είναι πιο αυθόρμητα από τα λεκτικά. Ο πομπός πολλές φορές δεν έχει επίγνωση του μηνύματος, που μεταφέρει εκείνη την ώρα με τη μη λεκτική του επικοινωνία. Αντιθέτως, ο πομπός μπορεί να ελέγξει τη λεκτική του επικοινωνία. Συγκεκριμένα, μπορεί να διαλέξει τις λέξεις και το ύφος που θα χρησιμοποιήσει. Ακόμη, μπορεί να διαλέξει τις πληροφορίες που θα μοιραστεί με το δέκτη.

Όποιο είδος επικοινωνίας και αν επιλέγετε να χρησιμοποιείτε – λεκτική ή μη λεκτική- μη ξεχνάτε πως κάποιο μήνυμα μεταφέρετε.

0
Feed